espa 2014-2020

inedivim

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε πολύπλευρη δράση με θέμα: “γνωρίζω και προβάλλω τον τόπο μου”.

Ιαν 16, 2014 ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ από

Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο: InTourAct (INTEGRATED TOURISM ACTION PLANS FOR SEE EXCELLENCE), το οποίο έχει εγκριθεί και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία»: SOUTH EAST EUROPE («Νοτιοανατολική Ευρώπη»). Κάθε Εταίρος θα προχωρήσει από την αρχή του Έργου στη δημιουργία 1 τοπικού Φόρουμ το οποίο θα αποτελείται από 4 Ομάδες Εργασίας (ΟΕ), ως εξής:

 • Περιβάλλον
 • Κινητικότητα
 • Πολιτισμός και Κληρονομιά
 • Καινοτομία και Επαγγελματικές Δεξιότητες

Το ΚΠΕ Φιλίππων έχει την τιμή και χαρά να συμμετέχει στην ομάδα εργασίας με θέμα το Περιβάλλον.

Το έργο φτάνει στο τέλος του, και με πρωτοβουλία του Δήμου, απευθύνεται πρόσκληση προς την τοπική κοινότητα μέσω των σχολικών μονάδων να συμμετάσχουν στη διάχυση των αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΠΕ Φιλίππων σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας, διοργανώνει πολυήμερη δράση, όπου οι σχολικές μονάδες θα συνδυάσουν τις γνώσεις τους για το περιβάλλον της περιοχής, τόσο φυσικό όσο και πολιτιστικό, ώστε να παρουσιάσουν μέσα από τη δική τους φαντασία τον τόπο τους.

Ο Δήμος Καβάλας αναλαμβάνει τα έξοδα της γραφικής ύλης.

 

Ακολουθεί περιγραφή της δράσης:

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του σχολικού έτους 2013 – 2014, συνδιοργανώνει με το Δήμο Καβάλας πολυήμερη δράση με θέμα  “Γνωρίζω και προβάλλω τον τόπο μου”.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του έργου INTOURACT (σύντομη περιγραφή του έργου επισυνάπτετε στο τέλος της παρούσας) και απευθύνεται σε 6 σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπ/σης και σε 6 σχολικές μονάδες της Β/θμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Στόχος της δράσης είναι οι μαθητές να γνωρίσουν αφενός τον τόπο που κατοικούν και ζουν αλλά και να μάθουν αφετέρου να προβάλλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μνημεία του τόπου τους. Προωθείται η εξοικείωση των μαθητών με τους χώρους πολιτιστικής, αρχαιολογικής, φυσικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς.

Η δράση διαρθρώνεται ως εξής:

1.  Θα διοργανωθεί για τους εκπαιδευτικούς που θα λάβουν μέρος στη δράση ενημερωτική ημερίδα που θα αφορά το περιεχόμενο, τους στόχους και τις δράσεις του έργου INTOURACT καθώς και το πρόγραμμα και τους στόχους της δράσης. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 12/02/2014 στη Δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας 17,00-20,00 σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 •  Σύντομη εισήγηση – χαιρετισμό του Δημάρχου Καβάλας
 • Παρουσίαση του έργου Intouract, Μενέλαος Χατζηαποστολίδης, Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου Καβάλας, Υπεύθυνος Έργου INTOURACT, Ευφροσύνη Μπόσκου, Μέλος της Ομάδας Έργου INTOURACT & Αλεξάνδρα Αλευρίδου, Υπεύθυνη της Εξωτερικής Ομάδας Υποστήριξης Υλοποίησης Έργου
 • Πιλοτική Δράση «Γνωρίζω και προβάλλω τον τόπο μου», Ελένη Τουλιοπούλου, Κυριάκος Κελίδης, Ελένη Αντωνάρα. ΚΠΕ Φιλίππων Καβάλας
 • Χρονοδιάγραμμα δράσης – οριστικοποίηση
 • Συζήτηση – ερωτήσεις

2. Θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα 8 εβδομάδων περίπου από τους Εκπαιδευτικούς με την υποστήριξη του ΚΠΕ, στα σχολεία που θα επιλεγούν να συμμετέχουν. Κάθε σχολείο θα αναλάβει να αναδείξει – προβάλλει – προωθήσει ένα συγκεκριμένο μνημείο, χώρο, εκδήλωση (τοπικές εκδηλώσεις, παραδόσεις, ήθη και έθιμα, κλπ.)  ή προορισμό της περιοχής Καβάλας. Θα καταγραφούν στοιχεία και δεδομένα για τη θεματική που θα επιλεγεί με στόχο την τουριστική προβολή του. Οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να επιλέξουν διαφορετικό θέμα. Το σχετικό υλικό που θα απαιτηθεί για τις εργασίες των μαθητών θα καλυφθεί από το έργο INTOURACT. Συγκεκριμένα θα διατεθεί ποσό ύψους πενήντα (50€) ευρώ σε κάθε σχολείο για την αγορά αναλωσίμων, χαρτικών, γραφικής ύλης κλπ.

3. Οι εργασίες των σχολείων θα προβληθούν σε έκθεση στο φουαγιέ της Νομαρχίας κατά το διάστημα 04/04-11/04/2014

4. Τέλος θα ακολουθήσει μία εκδήλωση βράβευσης των 3 σχολείων με τις καλύτερες εργασίες.

 Για την υποστήριξη της δράσης, θα διατεθεί ειδικός χώρος τηλεκπαίδευσης όπου οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έχουν πρόσβαση σε ενημερωτικό υλικό, θα μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις και να ανεβάζουν δικό τους υλικό.

Οι σχολικές μονάδες καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους με την αποστολή της συνημμένης φόρμας και μέσω του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσής τους στο ΚΠΕ Φιλίππων έως τις 17/01/2014. Ακολουθεί η φόρμα συμμετοχής.

  

ΑΙΤΗΣΗ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο πρόγραμμα «Γνωρίζω και προβάλλω τον τόπο μου»

ΣΧΟΛΕΙΟ  
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ
ΙΔΙΟΤΗΤΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
E-MAIL
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
ΦΑΞ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ (ΕΠΙΛΕΞΤΕ 1 ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ)
1. ΜΝΗΜΕΙΟ
2. ΧΩΡΟΣ
3. ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ή ΔΙΑΔΡΟΜΗ
4. ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

  

Σύντομη περιγραφή του έργου InTourAct

 

Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει ως εταίρος στο Έργο: InTourAct (INTEGRATED TOURISM ACTION PLANS FOR SEE EXCELLENCE), το οποίο έχει εγκριθεί και υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία»: SOUTH EAST EUROPE («Νοτιοανατολική Ευρώπη»).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου InTourAct ανέρχεται στα 1.371.500 € και για τον Δήμο Καβάλας στα  139.300 € εκ των οποίων το 85% χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ και το 15% από Εθνικούς Πόρους.

Οι υπόλοιποι εταίροι του Έργου είναι οι παρακάτω Φορείς:

 • Province of Rimini Prov. Rimini (Ιταλία) – επικεφαλής
 • West-Pannon Regional Development Company (Ουγγαρία)
 • Lake Balaton Development Coordination Agency (Ουγγαρία)
 • Province of CampobassoProvince of Campobasso (Ιταλία)
 • Municipality of Lecce Comune di Lecce (Ιταλία)
 • Business Support Centre Ltd., Kranj (Σλοβενία)
 • Municipality of Blagoevgrad (Βουλγαρία)
 • City of Dubrovnik (Κροατία)
 • Town of Glina (Κροατία)
 • Sarajevo Economic Region Development Agency SERDA (Βοσνία – Ερζεγοβίνη)

Το Έργο InTourAct εστιάζει σε 3 βασικές προκλήσεις, οι οποίες βέβαια αφορούν άμεσα και το Δήμο Καβάλας.

1.         την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών, δηλαδή η αξιοποίηση των πολιτιστικών και φυσικών πόρων μιας περιοχής να οδηγεί στην διάχυση των ωφελειών στην ευρύτερη περιοχή

2.         την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών

3.         τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς στην τουριστική δραστηριότητα

Βασική παραδοχή του InTourAct είναι ότι οι τοπικές αρχές που συμμετέχουν στο έργο για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις αυτές χρειάζονται :

 •  ένα αποτελεσματικό πλαίσιο συμμετοχικών διαδικασιών, το οποίο θα ευνοεί την συνεργασία όλων εκείνων των φορέων, δημόσιων και  ιδιωτικών που εμπλέκονται στον σχεδιασμό και διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης
 • ένα στέρεο, ενοποιημένο σημείο αναφοράς και σύγκρισης, δηλαδή κοινές αρχές, έγκυρα στατιστικά στοιχεία και δείκτες που θα στηρίζουν τον ολοκληρωμένο τουριστικό σχεδιασμό
 •  καινοτόμα και καινά εργαλεία για την ενίσχυση της ελκυστικότητας και της προσπελασιμότητας ολόκληρης της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι στόχοι που θέτει το Έργο είναι

 1. να διασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση τουριστικής ανάπτυξης, η οποία αφενός θα επιδιώκει την επίτευξη συνεργειών μεταξύ των τομεακών πολιτικών που συνδέονται με τον τουρισμό και αφετέρου να μεριμνά για την προβολή όχι μόνο των κεντρικών δημοφιλών σημείων, αλλά ολόκληρης της περιοχής, έτσι ώστε να τροφοδοτείται η βιωσιμότητα και να εμπλουτίζεται το τουριστικό προϊόν
 2. σε επίπεδο διαδικασιών, να προωθηθεί «η από κάτω προς τα πάνω» ανάλυση, σχεδιασμός και αξιολόγηση της τουριστικής ανάπτυξης, δηλαδή με άλλα λόγια να καταστεί η τοπική κοινωνία ενεργός, αποτελεσματικός και υπολογίσιμος παίκτης της τουριστικής πολιτικής

 

 

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, προβλέπεται μέσα στα 2 χρόνια ζωής του Έργου

1.         η δημιουργία και υποστήριξη συμμετοχικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων στην βάση κοινών αρχών και δεικτών για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη (ΠΕ 3 & 5)

2.         η ανάπτυξη κοινών καινοτόμων εργαλείων που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της ελκυστικότητας και της προσπελασιμότητας της ευρύτερης περιοχής  ως τουριστικού προορισμού, καθώς και η δημιουργία ενός δικτύου πόλεων-τουριστικών προορισμών με πυρήνα αυτές που θα συμμετέχουν στο InTourAct (ΠΕ 4)

3.         η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ ευρωπαϊκών, εθνικών και τοπικών/περιφερειακών πολιτικών και χρηματοδοτικών μέσων (ΠΕ 6)

4.         η βελτίωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, κυρίως μέσω της προβολής εναλλακτικών τουριστικών προορισμών που γειτνιάζουν με τους γνωστούς, κύριους προορισμούς (ΠΕ 2 & 4)

5.         η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων για τις επιπτώσεις και τις ανάγκες που δημιουργούνται από την οικονομική κρίση (ΠΕ 2)

Κάθε Εταίρος θα προχωρήσει από την αρχή του Έργου στη δημιουργία 1 τοπικού Φόρουμ το οποίο θα αποτελείται από 4 Ομάδες Εργασίας (ΟΕ), ως εξής:

 • Περιβάλλον
 • Κινητικότητα
 • Πολιτισμός και Κληρονομιά
 • Καινοτομία και Επαγγελματικές Δεξιότητες

Εκπρόσωποι των ΟΕ και του Δήμου θα συμμετέχουν στο Διακρατικό Φόρουμ του Έργου, το οποίο θα αποτελεί και το κύριο φορέα υλοποίησης βασικών δραστηριοτήτων του έργου όπως η δικτύωση, η διαχείριση της γνώσης και η  επιχειρηματική ανάπτυξη.

Το Διακρατικό Φόρουμ θα αποτελέσει το κύριο όχημα των Εταίρων για την ουσιαστική δικτύωση τους με το Δίκτυο EDEN (European Destinations of Excellence/ Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας), ενώ τα Πρακτικά του θα αποτελέσουν το προσχέδιο των Κειμένων Πολιτικής που θα προωθηθούν στην Επιτροπή.

 

 

Uncategorized, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΑΡΧΙΚΗ ΑΡΘΡΑ

Σχετικά με τον συντάκτη

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε πολύπλευρη δράση με θέμα: “γνωρίζω και προβάλλω τον τόπο μου”.”

Αφήστε απάντηση