espa 2014-2020

inedivim

Πρόσκληση συμμετοχής εκπαιδευτικών σε τριήμερο επιμορφωτικό Σεμινάριο – Εργαστήριο του ΚΠΕ Φιλίππων με τίτλο: «Ιστορίες ανείπωτες, λαλούντα μνημεία. Δημιουργική γραφή για το μακρύ χρόνο των Φιλίππων», στις 30/11-1, 2/12/2018

Οκτ 23, 2018 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόσκληση συμμετοχής εκπαιδευτικών σε τριήμερο επιμορφωτικό Σεμινάριο – Εργαστήριο του ΚΠΕ Φιλίππων με τίτλο: «Ιστορίες ανείπωτες, λαλούντα μνημεία. Δημιουργική γραφή για το μακρύ χρόνο των Φιλίππων», στις 30/11-1, 2/12/2018 από

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων (ΚΠΕ) στα πλαίσια της πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»», ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2014 -2020, και σε συνεργασία με το Σύλλογο Φιλολόγων Καβάλας, το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, το Τεχνικό Επιμελητήριο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το κέντρο ερευνών MOHA προτίθεται να διοργανώσει τριήμερη επιμορφωτική δράση για εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με προτεινόμενο τίτλο: «Ιστορίες ανείπωτες, λαλούντα μνημεία. Δημιουργική γραφή για το μακρύ χρόνο των Φιλίππων».
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 30/11-1,2/12/2018, στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Φιλίππων, στον Αρχαιολογικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής και θα λήξει στις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής. Απευθύνεται σε 80 εκπαιδευτικούς της χώρας.
Είναι γνωστό ότι κύριος θεματικός άξονας των δράσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΠΕ Φιλίππων είναι αυτός που αφορά στην ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής μας και εστιάζει περισσότερο στο συναισθηματικό κομμάτι της μάθησης, καθώς και στη διερεύνηση στάσεων και αξιών. Στο πλαίσιο σύγχρονων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων για την Εκπαίδευση για την Αειφορία, το ιστορικό τοπίο της αρχαίας πόλης των Φιλίππων και αυτό της παλιάς πόλης της Καβάλας (χερσόνησος της Παναγίας) –ως παιδαγωγικό πανόραμα-, αποτελούν τα βασικά πεδία δράσης μας, καθώς τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος, με την αμεσότητά τους και τον πλούτο των ερεθισμάτων – σημείων – φορέων νοήματος που περιέχουν, μας μεταφέρουν στο αλλοτινό, το μη ορατό και αποτελούν το σύνδεσμο μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.
Σκοπός της επιμορφωτικής δράσης είναι να υποδειχθούν τρόποι και τεχνικές για σχέση γόνιμη και δημιουργική με τα μνημεία του πολιτισμού και το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκονται, η οποία μπορεί να καταλήξει στη δημιουργία ενός νέου κειμένου ποιητικού ή πεζού.
Στο θεωρητικό μέρος, θα αξιοποιηθούν παραδείγματα λογοτεχνικών κειμένων προερχομένων από μείζονες νεοέλληνες δημιουργούς του Λόγου και της Έκφρασης, με εμφανείς λογοτεχνικές και ποιητικές ιδιαιτερότητες (Καβάφης, Σεφέρης, Παλαμάς, Ρίτσος κ.ά), στα οποία μια ιστορική ή αισθητική λεπτομέρεια του καλλιτεχνικού έργου γίνεται αφορμή για τη δημιουργία ενός ποιήματος ή ενός διηγήματος.
Τα μνημεία και ο περιβάλλων χώρος θα αντιμετωπισθούν ως ενιαίο οικοσύστημα, το οποίο παράγει και συντηρεί τον πολιτισμό.
Το εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής που θα ακολουθήσει, θα αποσκοπεί στη διερεύνηση των όρων και των τεχνικών με τη βοήθεια των οποίων θα παραχθούν κείμενα που συνομιλούν με τον χώρο των Φιλίππων, νοούμενο στην ενιαία του και αδιάσπαστη διάσταση ως φυσικού περιβάλλοντος και ιστορικού μνημείου.
Το Σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των εργασιών όσων συμμετείχαν.
Κύριες εισηγήτριες της επιμόρφωσης θα είναι οι διακεκριμένες φιλόλογοι και συγγραφείς κ. Τασούλα Καραγεωργίου και κ. Δήμητρα Μπεχλικούδη.
Η Τασούλα Καραγεωργίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1954. Είναι φιλόλογος (Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης φιλολόγων), ποιήτρια και κριτικός λογοτεχνίας. Διακρίθηκε με το βραβείο Γ. Αθάνα της Ακαδημίας Αθηνών για την ποιητική συλλογή Το μετρό, Κέδρος 2004. Το 1986 δημοσίευσε την ποιητική συλλογή “Fragmentum αρ. 53” στις Εκδόσεις “Πλέθρον”. Ακολούθησαν οι συλλογές: “Το αδράχτι που ματώνει” (Πλέθρον, 1989), “Διασπορά” (Πλέθρον, 1994), “Ποιητική τεχνολογία” (Κέδρος, 1998), “Το μετρό” (Κέδρος, 2004), “Η χελώνα του Κεραμεικού” (Γαβριηλίδης, 2011). Έχει μεταφράσει Αρχαία Ελληνική ποίηση: “Ποιήματα-Σαπφώ” (Γαβριηλίδης 2009), “Ηλακάτη-Σπαράγματα και επιγράμματα” (Γαβριηλίδης 2013). Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά “Πλανόδιον”, “Ποίηση”, “Νέα Εστία”, “Παπαδιαμαντικά Τετράδια” και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες “Αυγή”, “Καθημερινή” και στα περιοδικά “Το Δέντρο”, “Φιλολογική”, “Νέα Παιδεία”, “Γράμματα και Τέχνες”, “Αντί”, “Ο Πολίτης”, κ.ά. Είναι διδάκτωρ φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2007 διδάσκει στο Εργαστήρι Ποίησης του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος.
Η Δήμητρα Μπεχλικούδη είναι Διδάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1999). Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Ιδρύματος Fulbright, δίδαξε ως Λέκτορας (Π.Δ. 407) Ελληνική και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία στο Παιδαγωγικό τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, Κοινωνιολογία και Θεωρία της Λογοτεχνίας στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την τριετή απόσπασή της στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο συμμετείχε στη συγγραφή σχολικών βιβλίων και βιβλίων για τον Καθηγητή. Άρθρα της για τη Λογοτεχνία και τη διδακτική της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα επιστημονικά Περιοδικά. Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορούν στα Ελληνικά το βιβλίο της Όψεις του Μυθιστορήματος του Μεσοπολέμου, Μια συγκριτική Προοπτική (2005) και οι μεταφράσεις της από τα Αγγλικά: Norman Hamson, Ο Διαφωτισμός, μια αποτίμηση για τις παραδοχές, τις θέσεις και τις αξίες του (1994) και Dorrit Cohn, Διαφανή Πρόσωπα, αφηγηματικοί τρόποι για την παρουσίαση της συνείδησης στη μυθοπλασία (2001). Συνεργάστηκε ως σύμβουλος και αξιολογήτρια με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς για το Πρόγραμμα «Παυσανίας 2.0 – Από το Σχολείο στο Μουσείο», πρόγραμμα σχετικό με τα θεματικά Μουσεία και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για τη Δευτεροβάθμια και Επαγγελματική Εκπαίδευση στο πλαίσιο της μουσειακής εκπαίδευσης.
Δηλώσεις συμμετοχής :
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Σεμιναρίου, να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη αίτηση και να την αποστείλουν στους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων ή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεών τους έως την Πέμπτη 1/11/2018.
Παρακαλούνται τα γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων να αποστείλουν στο ΚΠΕ Φιλίππων την κατάσταση με τα ονόματα όλων των εκπαιδευτικών μαζί με τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά (email: kpefilip@yahoo.gr ) έως την Παρασκευή 2/11/2018
Τα μέλη των ΚΠΕ, μπορούν να αποστείλουν την αίτηση συμμετοχής τους ηλεκτρονικά απ’ ευθείας στο ΚΠΕ Φιλίππων έως την Πέμπτη 1/11/2018
Τέλος οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή είναι απαραίτητο να συμπληρώσουν και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής που υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Φιλίππων https://www.kpe-philippi.gr/ στην επιλογή->ΑΙΤΗΣΕΙΣ ON LINE->ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ έως την Πέμπτη 1/11/2018. Στο πεδίο τίτλος σεμιναρίου θα συμπληρώσουν τον τίτλο: «Ιστορίες ανείπωτες, λαλούντα μνημεία. Δημιουργική γραφή για το μακρύ χρόνο των Φιλίππων».

Το ΚΠΕ Φιλίππων για την υλοποίηση του σεμιναρίου θα καλύψει από το Τεχνικό Δελτίο Έργου τα έξοδα:
• υλικών εργαστηρίων και αναλώσιμων (γραφική ύλη, φάκελοι κ.ά.)
• διαμονής σε ξενοδοχείο (δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια) των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, των οποίων η έδρα απέχει από την Καβάλα απόσταση μεγαλύτερη από εκατόν εξήντα (160) χιλιόμετρα, εφόσον αυτοί κινούνται με ιδιωτικής χρήσης ή υπηρεσιακό αυτοκίνητο και μεγαλύτερη από εκατόν είκοσι (120) χιλιόμετρα, όταν κινούνται με συγκοινωνιακό μέσο.
• διατροφής των συμμετεχόντων (καφέδες, κουλουράκια, δεκατιανό, γεύμα)
• αμοιβής (όπου πληρούν τις προϋποθέσεις) και ωριαίας αποζημίωσης των εισηγητών/επιμορφωτών
• τα έξοδα μετακίνησης με λεωφορείο από το ΚΠΕ στο πεδίο όλων των συμμετεχόντων

Τα έξοδα μετακίνησης των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών βαρύνουν τους ίδιους.
Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των εκπαιδευτικών των ΚΠΕ που θα συμμετέχουν στο σεμινάριο θα καλυφθούν από τα ΤΔΕ των οικείων ΚΠΕ, ενώ τα έξοδα διατροφής θα καλυφθούν από το ΚΠΕ Φιλίππων .
Τα ονόματα των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών όπως και το πρόγραμμα του σεμιναρίου θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Κ.Π.Ε.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, επικοινωνήστε με το ΚΠΕ Φιλίππων στο τηλέφωνο 2510 516661.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες

Συνημμένα:
1. Αίτηση συμμετοχής Εκπαιδευτικού στο σεμινάριο

Η Υπεύθυνη Λειτουργίας του ΚΠΕ Φιλίππων
Ελένη Αντωνάρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΑΡΧΙΚΗ ΑΡΘΡΑ

Σχετικά με τον συντάκτη

The author didnt add any Information to his profile yet
Τα σχόλια είναι κλειστά